Aikido för barn

Eksjö Budoklubb har aikidoträning för barn två gånger i veckan, tisdagar och torsdagar kl 18-19.

Vår pedagogik är utvecklad efter lång erfarenhet som barninstruktörer såväl i Sverige men också i Japan, för aikidovärldens kanske viktigaste föregångsgestalt inom träning för barn, Yasuo Kobayashi-sensei, 8 dan shihan.

Träningen syftar till att genom traditionell budo (japansk kampkonst) utveckla koncentration, koordination, samarbetsförmåga, men också tron till sig själv.

Träningen är inte självförsvarsinriktad, men utvecklar naturligt en ökad trygghet såväl fysiskt som mentalt. Vi lär oss att ta hand om varandra!

Tjejer och killar tränar tillsammans, precis som i all aikido, och barnen uppmanas att träna med så många kompisar som möjligt och att visa respekt och hänsyn för alla.

Aikido har inga tävlingar. Samtidigt integrerar vi övningar från judo, såsom newaza (brottning), där man kan prova sina krafter under fortsatt trygga omständigheter.

Varje terminsavslutning har vi graderingar, där man kan visa vad man lärt sig under den gångna perioden. En markering på bältet visar vilka grader man erhållit.

Instruktörsprogram för unga
För att några av våra allra flitigaste och mest kunniga barn skall få möjlighet att utvecklas ytterligare, har vi ett program för hjälpinstruktörer.

Det innebär att man på vissa pass får möjligheten att assistera huvudtränaren och visa sina kamrater hur man skall hitta rätt i övningarna. Efter att ha erhållit ett diplom när man gjort detta på berömvärt sätt under en termin, kan man också få bära sin bältesfärg som ett helfärgat bälte, för att markera tydligt vilka barn som hjälper sensei, huvudinstruktören, på passen.

Detta görs från grönt bälte och uppåt, vilket innebär att man har åtminstone två års träning bakom sig.

Att instruera fördjupar förstås det tekniska kunnandet, men också analytiska och pedagogiska egenskaper, som i sin tur är viktiga för självbilden. Detta skapar också en än bättre miljö för våra andra deltagande unga, som får hjälp av barn i sin egen ålder, och förebilder att sträva efter i sin egen träning.