Instruktörer – Aikido • 合気道先生

Mattias Nilsson
1 dan

Ordförande, instruktör

Joakim Hedström
2 dan

Kassör, instruktör

Henrik Agertz
4 dan, Shidoin

Instruktör

Läs mer >

Epost >

Läs mer >

Epost >

Läs mer >

Epost >

Hans Fredholm
1 kyu

Instruktör

Gunnar Dahlén
2 dan

Grundare, hedersmedlem

Läs mer >

Epost >

Läs mer >

 


Läs mer om våra instruktörer


Mattias Nilsson
1 dan

Instruktör och ordförande. Började i Eksjö Budoklubb 1988 och instruerade tidigt. Har bl.a. tränat dagligen i 4 års tid i Azami Kai i Skottland för Neil Blacknell, som tränat på Hombu Dojo i 14 år. Bred erfarenhet även av flera andra budoarter.


Joakim Hedström
2 dan

Mitt första möte med Aikido skedde en varm dag på Vimmerbys torg 1996. Vid den tidpunkten hade jag tränat Karate några år men när jag såg Aikidons graciösa rörelser och fladdrande hakamas slogs jag av en omedelbar begeistring.

Sedan dess har jag haft privilegiet att träna Aikido på olika ställen. Jag har varit verksam i Vimmerby, Växjö, Uppsala, Berlin, Tokyo och nu i Eksjö.

Eftersom jag har flyttat runt en del så har jag fått en mångsidig Aikido och min största inspirationskälla är Nishio-sensei som jag tränade för i Warabi, Japan, men jag har också under ett år testat Ki-aikido. Dock känner jag mig mest hemma under Aikikais system.

Under träningen lägger jag stor vikt på att det ska vara roligt men samtidigt fokus och allvar. God ton och gott uppförande är en självklarhet i Aikido där vi samtidigt bygger vår karaktär.


Henrik Agertz
4 dan, Shidoin

Började 1991 i Eksjö Budoklubb. Åkte 1999-2000 ett halvår som uchideshi (inneboende elev) hos Kobayashi-sensei i Japan, och har sedan dess åkt flera ytterligare omgångar både som uchi- och sotodeshi. Jag har även fått mycket inspiration och insikt genom träning i Göteborgs Aikidoklubb.

Grundade 2012 Aikido Kobayashi Dojo Göteborg tillsammans med Andreas Almquist, som efter Iyasaka Aikidoklubb i Stockholm var den andra dojon i Sverige som blev officiellt affilierad med Aikido Kobayashi Dojo i Japan. Med Eksjö Budoklubb har det nu blivit ytterligare en.

Min absolut viktigaste källa är Kobayashi-sensei, som jag försöker följa och förmedla efter bästa förmåga. Genom min träning direkt för honom upptäckte jag en struktur som var logisk med en röd tråd som genomsyrande allt. Aikidon är pragmatisk och lätt att ta till sig, men under ytan undervisade också Kobayashi-sensei med enorm detaljnoggrannhet och inre aspekter som hade ett djup som tog andan ur mig.  En Aikido som var lätt att förstå men som tar en livstid att bemästra. Detta var precis det jag sökt.

Från min träning i Kobayashi Dojo i Japan har också Hiroaki-sensei, Igarashi-sensei, Hatayama-sensei, Koyanagi-sensei och Yamawaki-sensei varit betydande för mig.

Min träning inom den traditionella Iwama-aikidon har jag först och främst Ulf Evenås att tacka för. Min önskan efter ordning och struktur kunde inte bli mer tillfredställd, och med en pedagogik som bevarats intakt och varsamt kurerats över tid, kan man här hitta en stomme som ger insikter i all Aikido, och har fungerat som en stöttepelare till vad Kobayashi-sensei lärt mig. Det är också här vi hittar Aiki-ken och Aiki-jo, vapenteknikerna från Osensei, systematiserade av Saito-sensei, vilket Kobayashi-sensei också undervisar.

Men viktigast av allt är förstås träningsinspiration och budoanda, för utan den får vi ingen glöd att träna. Detta har vår egen småländske samurai Gunnar Dahlén bjudit på i outtömlig omfattning!


Hans Fredholm
1 kyu

Instruktör


Gunnar Dahlén
2 dan

Eksjö Budoklubbs grundare och tidigare ordförande, med närmare 50 års erfarenhet av budo i allmänhet och Aikido i synnerhet.