Om aikido • 合気道について

Anna Dahlén gör gokyo, knivförsvarsteknik på Gunnar Dahlén, Eksjö budoklubbs grundare.

Aikido är den budoform som tränats längst i Eksjö budoklubb.

Träningen innefattar grepp-, kast- och låstekniker men också traditionella vapen som svärd och stav. Aikido kan utövas av en rad olika anledningar, som motion eller självförsvar, men är som en äkta budoform så mycket mer. Träningen utvecklar koordination, smidighet, fysisk och mental skärpa och skänker ett inre välbefinnande.

Aikido kan utövas av såväl gammal som ung, med lugn och eftertänksamhet, eller dynamiskt, intensivt och fysiskt krävande.

Träning nära Aikidons ursprung
Osensei Morihei Ueshiba

Aikido utvecklades av Morihei Ueshiba som levde mellan 1883 och 1969. Hans lärdomar kom att systematiseras och förädlas av flera av de närmaste eleverna, som länge har tjänat som källor, inspiration och länk mellan Osensei och den dagliga träningen.

Men det blir färre och färre som har kunskaper i väsentlig omfattning direkt från någon av aikidons stora mästare, vilket gör det viktigare än någonsin att vara noggrann och idog för att bygga ett gediget fundament i utövandet.

Eksjö budoklubbs grundläggande träning bygger på aikido med sammanhållen pedagogik och god källhänvisning så att vi står på solid mark oavsett våra personliga uttryck i denna mångsidiga konst.

Det kan vi göra då vi har förmånen att ha särdeles omfattande erfarenhet, även med internationella mått mätt, av två av Osenseis mest namnkunniga elever, Yasuo Kobayashi-sensei och Shoji Nishio-sensei, efter längre träning i Japan för respektive sensei.

Genom mångårig träning under Ulf Evenås försorg finns också kunskaper om Morihiro Saito-senseis arv.

Yasuo Kobayashi, 8 dan Shoji Nishio, 8 dan Ulf Evenås, 7 dan
Morihiro Saito, 9 dan

Eksjö budoklubb är direkt affilierade med Aikido Kobayashi Dojo, en symbol för hjärtlig och öppen träning med starka band till Japan.

Sammantaget gör detta oss till en ovanlig klubb, och vi hoppas att ni är många med oss som vill utforska aikido nära dess ursprung!