Om Aikido • 合気道について

Anna Dahlén gör gokyo, knivförsvarsteknik på Gunnar Dahlén, Eksjö Budoklubbs grundare.

Aikido är den budoform som tränats längst i Eksjö Budoklubb.

Träningen innefattar kast, grepp- och låstekniker men även träning med traditionella vapen som svärd och stav. Aikido kan utövas av en rad olika anledningar, som motion eller självförsvar, men är som en äkta budoform också så mycket mer. Träningen utvecklar koordination, smidighet, fysisk och mental skärpa och skänker ett inre välbefinnande.

Aikido kan tränas av såväl gammal som ung, med lugn och eftertänksamhet, eller dynamiskt, intensivt och fysiskt krävande. Alla tränar tillsammans och lär av varandra.

Träning nära Aikidons ursprung
Osensei Morihei Ueshiba

Aikido utvecklades av Morihei Ueshiba som levde mellan 1883 och 1969. Hans lärdomar kom att systematiseras och förädlas av flera av de närmsta eleverna, som länge har tjänat som källor, inspiration och länk mellan Osensei och den dagliga träningen.

Men det blir färre och färre som har direkt träning i väsentlig omfattning för någon av Aikidons stora mästare, vilket gör det viktigare än någonsin att vara noggrann och idog i vår träning. Vi behöver ställa krav på att det vi tränar faktiskt är Aikido med god källhänvisning så att vi alltid står på solid mark, oavsett våra personliga uttryck i denna mångsidiga konst.

I Eksjö Budoklubb har vi nära kopplingar till flera av Osenseis närmaste och mest framstående elever. Vi har först och främst mycket gedigen direkt erfarenhet av två av Aikidovärldens mest namnkunniga mästare, Yasuo Kobayashi-sensei och Shoji Nishio-sensei, efter lång träning i Japan för respektive sensei samt dennes främsta elever.

Genom mångårig träning under Ulf Evenås försorg finns också goda erfarenheter av Morihiro Saito-senseis arv.

Eksjö Budoklubb är direkt affilierade med Aikido Kobayashi Dojo, en symbol för hjärtlig och öppen träning med starka band till Japan.

Sammantaget gör detta oss till en mycket ovanlig klubb, och vi hoppas att ni är många med oss som vill träna Aikido nära dess ursprung!

Yasuo Kobayashi, 8 dan
Shoji Nishio, 8 dan
Ulf Evenås, 7 dan och Morihiro Saito, 9 dan