Henrik Agertz har erhållit 5 dan

Eksjö budoklubbs Henrik Agertz erhåller den höga graden 5 dan vid nyårsfirandet vid aikidons huvudkvarter i Japan. Vi pratar med honom om detta, om vad som gör träningen i Eksjö så speciell och undrar även hur man kan hålla på med aikido så pass länge.

Vid det nya årets öppnande på aikidons huvudkvarter Hombu Dojo i Tokyo, Japan, har vår ordförande och huvudinstruktör Henrik Agertz erhållit graden 5 dan.

I aikido finns sex kyugrader, då man bär vitt bälte, och sedan hela åtta dangrader, då man bär svart bälte. De fyra första dangraderna får man efter examination, där man visar upp sin tekniska förmåga, men efter det får man det på rekommendation, baserat på sin aktivitet och utveckling.

Henrik får sin grad på rekommendation från Yasuo Kobayashi-sensei, 8 dan som är en av världens nu äldsta och högst aktade mästare i aikido, och som började sin bana redan på 50-talet under aikidons grundare Osensei Morihei Ueshiba.

Kan du berätta mer om din utnämning Henrik?

– Det är en stor ära att inte bara få 5 dan, utan att också få den från Kobayashi-sensei. Han har betytt otroligt mycket för mig under de snart 25 år jag följt honom. Det är få förunnat nuförtiden att få höga grader direkt genom någon elev till aikidons grundare, Osensei Morihei Ueshiba, så jag känner mig mycket hedrad, säger Henrik och fortsätter:

– Genom att ha tränat så pass länge och nära Kobayashi-sensei har jag haft möjligheten att tillgodogöra mig en mycket omfattande del av hans undervisning. Jag gör mitt bästa för att förmedla den aikidon så att vi ska kunna ta del av samma tradition även i lilla Eksjö. Tillsammans med min tränarkollega Joakim Hedström som bott och tränat i Japan under lång tid har vi fått en fantastiskt fin kunskapsplattform, synnerligen ovanlig även på nationell nivå, som vi hoppas att allt fler ska upptäcka framöver.

Aikido bygger på gamla kamptekniker från samurajernas tid. Vad är det som gör att man kan träna det så länge?

– Aikido är inte begränsat till att vara något för unga utan kan utövas i alla åldrar då man alltid kan anpassa hur fysiskt utmanande man vill träna, även om det i viss mån också är kopplat till ens tekniska skicklighet. Men det som kanske är allra mest spännande är att man fortsätter att utvecklas hela tiden. Hans Fredholm som är långtida instruktör i klubben är ett lysande exempel på detta, och tog sitt svarta bälte bara några veckor innan sin 67-årsdag. Men aikido har också en väldigt lång utvecklingskurva. Det går inte fort, utan kräver stort tålamod innan man börjar skönja sin utveckling, förklarar Henrik.

– Men inte att förglömma, så är träningen också en viktig social knytpunkt. Vi som tränar kan ha vitt skilda åldrar och bakgrunder, och får en möjlighet att umgås man kanske inte hade haft annars. Det är något jag tycker är otroligt värdefullt.

Klubben önskar utsträcka sina hjärtligaste gratulationer till denna höga grad!